Meer blogs en nieuws van Maqqie?
Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie
Er is steeds meer aandacht rondom de inzet van zpp’ers als schijnzelfstandigen. Vrijdag ging de Hoge Raad mee in de uitspraak van het Hof dat Deliveroo maaltijdbezorgers werkzaam waren op basis van een arbeidsovereenkomst. Een platform kan naast het probleem ook het antwoord bieden voor deze trend die medewerkers zonder pensioen, vakantiegeld, doorbetaling bij ziekte en andere werknemersrechten laat zitten. Een oplossing die bedrijven bewegingsvrijheid geeft om eenvoudig op en af te schalen en medewerkers flexibiliteit en zekerheden biedt. Een einde aan schijnzelfstandigheid en meebewegen met de behoefte van de markt.
Met de komst van techplatformen als Uber en Deliveroo worden steeds meer mensen ingezet als zzp’er en dus zonder arbeidsovereenkomst en bijkomende sociale zekerheden – zogenaamde schijnzelfstandigen. Momenteel zijn er in de Europese Unie 28 miljoen mensen die werken via een digitaal platform. Naar schatting zijn dit er over twee jaar 43 miljoen. Deze platformeconomie kent vele rechtszaken wereldwijd, waarvan het verlies van Deliveroo de meest recente is. De Hoge Raad bevestigde de beoordeling van het Hof dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo geen zzp’ers zijn. In september 2021 werd over schoonmaakplatform Helpling eenzelfde uitspraak gedaan: de schoonmakers van het platform zijn uitzendkrachten, geen zzp’ers.
Ondanks deze regen aan rechtszaken weet de politiek niet de juiste aanpassingen te maken aan wet- en regelgeving om mee te bewegen met deze digitale arbeidsontwikkelingen. De platformen zijn namelijk niet het probleem, maar de wet- en regelgeving. De digitalisering van diverse industrieën is namelijk een gegeven: we kopen er tweedehands spullen, boeken onze vakanties, kijken films en series waar en wanneer we willen, bestellen eenvoudig onze boodschappen, luisteren muziek en ga zo maar door. Platformen maken ons leven leuker en makkelijker. Dat moet ook zo werken voor de arbeidsmarkt: inspelen op de voordelen van een platform om te voorzien in de flexibiliteit waar zowel bedrijven als medewerkers om vragen.
De vraag om digitalisering van de arbeidsmarkt maakt dat er platformen ontstaan die flexibele arbeidskrachten inzetten. Daarmee kan een bedrijf eenvoudig meebewegen met de markt door snel op en af te schalen in capaciteit. Helaas bieden de meeste van deze platformen flexkrachten of medewerkers ook geen arbeidsovereenkomst met de daarbij behorende sociale zekerheden aan. Er is een samenwerking op basis van een opdrachtovereenkomst als “zzp’er”. Via die weg omzeilen veel flexplatformen wet- en regelgeving die er eigenlijk voor moeten zorgen dat iedereen de juiste beloning ontvangt en de daarbij behorende sociale zekerheden. Zzp’ers hebben geen recht op pensioen, vakantiegeld, doorbetaling bij ziekte en andere sociale zekerheden.
Sommige platformen in de markt lopen zelfs over het smalle pad van een fictieve dienstrekking om zo wel bepaalde sociale zekerheden te claimen. Ook dat pad is niet juridische houdbaar als er toch sprake is van gezag in de arbeidsrelatie.
Dat is precies waar Maqqie het verschil maakt: de voordelen van een platform in combinatie met de naleving van de juiste cao, wet- en regelgeving. Een arbeidsmarktplatform dat alle vormen van samenwerking ondersteunt volledig in lijn met wet- en regelgeving en geldende cao afspraken. Met Maqqie kunnen bedrijven moeiteloos groeien, krimpen en meebewegen. Werknemers kunnen de flexibiliteit in hun werk behouden in combinatie met sociale zekerheden.
Blijf op de hoogte van wat er allemaal speelt binnen Maqqie